Korektivne vežbe za bolje držanje tela

Koliko puta ste do sada čuli da se neko u vašoj okolini ušinuo, izvrnuo skočni zglob pa je bio primoran da radi vežbe koje zovu „babske“?

Kako je telo sačinjeno od kostiju koje su međusobno povezane mišićima i ligamentima, ono što nas drži u uspravnom stavu i što nam omogućava da se krećemo je mišićni tonus odnosno aktivnost mišića. 

Preciznom elektromiografijom je utvrđeno da i potpuno relaksiran mišić pokazuje izvesnu električnu aktivnost, odnosno prisustvo stalne napetosti i u potpuno pasivnim mišićima. Ta stalna napetost označena je kao mišićni tonus. Na koji način možemo očuvati mišićni tonus? Tako što ćemo određenim vežbama aktivirati pojedine mišićne grupe i na taj način očuvati njihovu napetost, a samim tim i njihovu funkciju.  

Kada ne koristimo redovno neke od mišića ulazimo u porblem, zato što oni gube svoju aktivnost i na uštrb drugog mišića i njegove povećane aktivnosti dovodimo telo u kompenzatorni položaj, što dalje dovodi do pojednih deformiteta, slabljenja tog zgloba i umanjene funkcije mišića itd. Tako dolazimo do problema koji nastaju u lumbalnom delu leđa, vratna kifoza, krilaste lopatice, dislokacije zglobova, loše držanje itd.. 

Najkritičnije regije u kojima nastaju problemi zbog jednoličnog načina života i neadekvatne ishrane, a i zbog loše organizovanog treninga koji nije praćen stručnim licem su: 

  • Vratni deo (vratna kifoza,spazam..) 
  • Rameni deo ( spazam, pogrbljena ramena..) 
  • Kompetna kičma sa akcentom na lumbalnom delu (skolioza, kifoza, diskushernija, ishijalgije..) 
  • Sedalna regija 
  • Kolena (ispadanje kolena, bolovi u kolenu…) 

Za očuvanje normalnih funkcija potrebno je svega nekoliko puta u toku nedelje po 15-20 minuta posvetiti pažnju  ovim vežbama i zaobići moguće probleme. 

U ovom video možete pronaći neke vežbe koje vam mogu biti od pomoći, ali najidealnije bi bilo da nađete dobrog trenera ili terapeuta koji može da programira trening prema vašim potrebama.

Kontakt za zakazivanje termina:

Kristina Gojković

0621454333

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.